Login @ Wagenvoort.net Wagenvoort.net



   

♥ Vindt u het werk van de Stichting Familie Wagenvoort belangrijk en wilt u dit ondersteunen? Dan kunt u iets doen. Word begunstiger van onze stichting. Met een kleine bijdrage helpt u de stichting om haar werk voort te zetten en de enorme opgebouwde kennis van onze familie in de stamboom en het archief te koesteren.

Word SFW-begunstiger!

Wist u dat?

 


Op 9 mei 2015 heeft Stichting Familie Wagenvoort voor alweer de 9e keer in haar historie een familiedag georganiseerd. Ditmaal was de locatie Deventer of beter gezegd, aan boord van een schip. Je kunt het verslag met foto's van de familiedag op deze site lezen.

Verslag van de familiedag 2015
Familiedag 2015

FAMILIEDAG 2015 - VAARTOCHT OP DE IJSSEL




Verslag van de 9e Familiedag van de Stichting Familie Wagenvoort - Zaterdag 9 Mei 2015


Op 9 Mei 2015 was het weer zover, de 9e familiedag.
Dit keer was gekozen voor een boottocht over de IJssel van Deventer langs Gorssel en Zutphen (keerpunt ter hoogte van Baak) en weer terug langs Zutphen en Gorssel naar Deventer.

Zo rond 10.00 uur kwam iedereen, de meesten vanaf de parkeerplaats met het veerpontje van de overkant naar het schip de Organza, waar wij om 11.00 vertrokken.
Aansluitend heette voorzitter Jaap Wagenvoort iedereen van harte welkom, met name de familie uit Amerika en vervolgens gaf dagvoorzitter Peter de Bruijn, echtgenoot van Marijke de Bruijn-Wagenvoort, uitleg over het programma.








Daarna genoten we van een kopje koffie of thee met uitzicht op de IJssel en haar mooie oevers.






Tijdens het varen werden met tussenpozen prachtige verhalen met lichtbeelden verteld door Ben Wagenvoort over het leven in de Achterhoek en de Hanzesteden Deventer en Zutphen aan de hand van het boek Oud-Achterhoeksch Boerenleven, geschreven door meester H.W. Heuvel (1864-1926). Als u daarover meer wilt weten en bekijken, kunt u “Meester Heuvel” googelen op internet.







De verhalen werden afgewisseld met muziek, gespeeld door Dick Wagenvoort.









Bij Herman Wagenvoort kon men zich vervoegen voor het inwisselen van de tegoedbon voor de stamreeks en informatie over stamboom en kwartierstaat.

Door middel van oude kaarten liet Ben zien hoe de IJsselstroom, bestaande uit beken en rivieren die in de IJssel stromen, werd gevormd door de Schipbeek, Dorthsebeek, Rijsselse beek, Harfsense beek, Berkel en Vordense beek.
Onderweg kwamen we langs Slot Nijenbeek bij Voorst, dat momenteel in de steigers staat en gerenoveerd wordt. Hier werd Hertog Reinald III van Gelre in 1361 opgesloten door zijn broer Eduard, die in 1371 omkwam in de strijd.

Aan de hand van foto´s en verhalen nam Ben ons mee door Zutphen en Deventer vanaf de Middeleeuwen tot heden met alle fraaie monumenten, die voor het nageslacht behouden zijn gebleven.
Varende langs Zutphen met zicht op de oude stad met haar prominente Sint Walburgiskerk en de imposante Wijnhuistoren vertelde Ben over de historische panden en vestingwerken alsmede de fraaie omgeving met landgoederen en kastelen zoals Huis de Voorst.



Na Zutphen was het tijd geworden voor de Gelderse koffietafel in de vorm van een lopend buffet.
Het weer met af en toe een zonnetje maakte het mogelijk op het buitendek uit te waaien en foto’s te maken.




Op de terugtocht met Deventer in het vizier nam Ben ons mee in de geschiedenis van de stad met haar gebouwen uit een rijk verleden.
Curieus is de sage van de Bergkerk, gesticht door twee rijke zusters, waarvan verteld wordt dat de ene zuster verordonneerde dat haar toren iets hoger moest zijn dan de toren van de andere zuster. Heden ten dage is het resultaat nog te zien.



In het monumentale kantongerecht werd in 1791 ons zwarte schaap Jan Wagenvoort, alias Jan Obbink, tot de dood door de galg veroordeeld. De kerker, waarin hij zijn laatste nacht doorbracht, is nog in originele staat.
Een stadswandeling door het “oude” Deventer is zeer de moeite waard. Hetzelfde kan overigens voor Zutphen worden aangeraden.


Omstreeks 15.00 uur werd koffie en thee geserveerd en maakten we ons weer klaar voor het afmeren in Deventer.
Na inlevering van de badge bij Wim Wagenvoort ontving iedereen een leuk presentje en gingen we de kade op voor de groepsfoto.

Aan de reacties te horen had iedereen een bijzonder fijne dag gehad en werd de boottocht zeer enthousiast ervaren. Op naar de volgende Familiedag.


Marijke de Bruijn-Wagenvoort





















   2003-2023, Stichting Familie Wagenvoort

Privacybeleid / Privacy Statement Stichting Familie Wagenvoort (24-05-2018)