Login @ Wagenvoort.net Wagenvoort.net   

♥ Vindt u het werk van de Stichting Familie Wagenvoort belangrijk en wilt u dit ondersteunen? Dan kunt u iets doen. Word begunstiger van onze stichting. Met een kleine bijdrage helpt u de stichting om haar werk voort te zetten en de enorme opgebouwde kennis van onze familie in de stamboom en het archief te koesteren.

Word SFW-begunstiger!

Wist u dat?

 


Op 9 mei 2015 heeft Stichting Familie Wagenvoort voor alweer de 9e keer in haar historie een familiedag georganiseerd. Ditmaal was de locatie Deventer of beter gezegd, aan boord van een schip. Je kunt het verslag met foto's van de familiedag op deze site lezen.

Verslag van de familiedag 2015
Familiedag 2018

FAMILIEDAG 2018 - VAARTOCHT OP DE IJSSELOp zaterdag 12 mei 2018 is voor de tiende keer onze driejaarlijkse familiedag plaatsvinden.

VERSLAG VAN DE 10E FAMILIEDAG 2018


Bij stralend weer vond op 12 mei 2018 alweer de 10e familiedag plaats. Net als de 9e familiedag in de vorm van een boottocht over de prachtige rivier de IJssel. We voeren ditmaal de andere kant op, start vanuit Deventer, langs Olst en Wijhe (keerpunt een stukje na Wijhe), richting Zwolle en weer terug naar Deventer. Hoewel door de jaren heen de groep begunstigers die de driejaarlijkse familiedag bezoekt iedere keer een stukje krimpt, voorziet de dag nog steeds in een behoefte gezien de groep van 70 personen die zich hadden aangemeld.
Om 10.30 kon iedereen aan boord van minicruise schip “De Organza”, waarmee wij om 11.00 uur stipt vertrokken. Tijdens het inschenken van een kopje koffie of thee heette voorzitter Jaap Wagenvoort iedereen van harte welkom, met een speciaal welkom voor de familieleden uit Amerika en Duitsland. Jaap gaf vervolgens uitleg over het programma waarbij ook Jacques Duivenvoorde van de Stichting IJssellinie, die vandaag een presentatie kwam geven over de IJssellinie welkom werd geheten. Daarna konden de aanwezigen even bijpraten en genieten van de IJssel en haar mooie oevers.

Jacques Duivenvoorde, vrijwilliger van de Stichting IJssellinie Om 11.30 uur begon het eerste deel van de presentatie over de IJssellinie. Jacques Duivenvoorde is een boeiend verteller en hij nam ons in zijn verhaal, ondersteund met lichtbeelden, mee naar de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. De IJssellinie is een NAVO-verdedigingslinie uit de Koude Oorlog tegen de Sovjet-Unie en haar bondgenoten. Van 1950 tot 1968 moest de linie ervoor zorgen om een onverhoopte opmars van het Rode Leger te vertragen door een brede zone aan weerszijden van de IJssel onder water te zetten. De strikte geheimhouding rondom de IJssellinie werd pas eind 1990 opgeheven. Hij schetste eerst een tijdsbeeld, hoe het leven in die tijd was. Verder ging hij uitgebreid in op het ontstaan en de bouw van de IJssellinie. Vooral de problemen van het enorme verval van begin tot het eind van de linie en de vraag waar halen we al het water vandaan.
Op het dek van “De Organza” was het goed toeven met het mooie weerNa dit eerste deel konden we nog even aan dek genieten van het prachtige weer, voordat we de inwendige mens versterkten met een Gelderse koffietafel.Na de lunch werd ruim de tijd genomen om bij te praten, aan dek te genieten van het geweldige zomerse weer tijdens de vaartocht en de prachtige omgeving. Herman Wagenvoort zat klaar met zijn computer om vragen over de stamboom te beantwoorden en informatie te verstrekken.


Dick Wagenvoort Tussen het programma door werden door Dick Wagenvoort enkele nummers ten gehore gebracht op zijn accordeon. Om 14.00 begon het tweede deel van de presentatie.

Hierbij werd ook aandacht besteed aan de vraag: zou de IJssellinie ooit gewerkt hebben, het is tenslotte nooit in de praktijk getest. Hoewel er drie maal serieuze dreiging was en de hoogste staat van paraatheid gold, is de IJssellinie nooit in werking getreden. Deze drie momenten waren in 1956 tijdens de Hongaarse opstand, in 1961 tijdens de bouw van de Berlijnse Muur en in 1962 tijdens de Cuba crisis.Ook onze Amerikaanse bezoekers, Grant Reynolds en Carol Reynolds-Wagenvoord, vermaakten zich prima, links Grant Reynolds in gesprek met Peter de Bruijn en rechts Grant en Carol in gesprek met Berend Wagenvoort

Een aantal jaren geleden is met behulp van computeranimaties een universitair onderzoek gedaan of de IJssellinie überhaupt had kunnen werken. De conclusie was dat de IJssellinie inderdaad gewerkt zou hebben, of we daarmee ook de vijand buiten de deur hadden weten te houden zullen we wel nooit te weten komen. Omstreeks 15.00 uur werd koffie en thee geserveerd en maakten we ons weer klaar voor het afmeren in Deventer.
Bij aankomst aan de kade in Deventer kon iedereen zijn badge in leveren en kregen de begunstigers een aandenken aan deze dag uitgereikt in de vorm van een kunststof houder met een dertigtal bierviltjes bedrukt met het logo van de Stichting Familie Wagenvoort.

Enkele reacties van bezoekers:
“… de stichting bedanken voor de weer zo gezellige en zorgvuldig voorbereide Familiedag” -- “Het was weer een leuke dag en we hebben weer iets meer familie leren kennen. Nou zat het weer ook niet tegen.” -- “Wij zien terug op een gezellige dag.” Op de kade werd nog een groepsfoto gemaakt met het schip “De Organza” op de achtergrond.


De hele groep bezoekers

Hierna ging het grootste deel van de groep naar huis. Zeventien personen vertrokken naar Olst om daar een tweetal bunkers te bezichtigen onder leiding van een gids. Het was een zeer interessant bezoek. Een leuke ervaring om eens te kijken in de bunkers en alle attributen die daar staan opgesteld te bewonderen. De groep bij de ingang van de bunker en in de hospitaalbunker Wij werden rondgeleid in de hospitaal bunker en in de commandobunker. Het noodhospitaal was geschikt voor 36 gewonden. I.v.m. de beperkte ruimte was het de bedoeling dat eerst werd gekeken of een operatie zin zou hebben, anders zou er worden geamputeerd. De commandobunker had muren van 1,50 m dik en stond telefonisch in verbinding met alle andere bunkers en kazematten in het gebied van de IJssellinie. De overblijfselen van de IJssellinie in de vorm van een aantal bunkers, luchtdoelterp en een Sherman tank zijn te bezichtigen. Kijk hiervoor eens op de site www.ijssellinie.nl, wanneer deze bunkers te bezichtigen zijn. Ook een leuk idee voor een dagje uit. Op de site staat ook een wandelkaart die je langs een zestiental te bezichtigen objecten voert. De ziekenzaal en de operatietafel in de hospitaalbunker

Gezien de reacties mogen we de conclusie trekken dat ook deze familiedag weer een succes is geweest. IJs en weder dienende hopen wij u weer te ontmoeten op de volgende familiedag in 2021.

Wim Wagenvoort (XIIev) (061), Diepenveen

MET CAROL EN GRANT REYNOLDS NAAR GIETHOORN
Onze bezoekers van de familiedag uit de USA bleven nog een weekje in Nederland om vervolgens een achtdaagse cruise over de Rijn naar Bazel te maken. Vanuit Bazel vlogen ze weer terug naar Amerika. Voor mij een mooie gelegenheid om nog een dagje met ze Giethoorn te bezoeken. Grant en Carol genoten zichtbaar van de boottocht door de grachten en van de pannenkoek met spek, ui, ham en kaas.

Wim Wagenvoort (XIIev) (061), DiepenveenHet programma zag er als volgt uit:

10.15 – 10.30 Aankomst in Deventer op gratis parkeerterrein de Worp, (zie hieronder*), pontje over de IJssel, schip ligt aan de overzijde aan de stadskant
10.30 – 11.00 Inschepen, uitreiken badge en info
11.00 Vertrek, koffie of thee
11.05 – 11.15 Welkomstwoord voorzitter, korte uitleg programma
11.30 – 12.15 Presentatie over de IJssellinie deel 1 (45 minuten)
12.30 – 13.30 Gelderse koffietafel in buffetvorm
14.00 – 14.45 Presentatie over de IJssellinie deel 2 (45 minuten)
15.00 – 15.30 Koffie of thee
15.30 Terugkomst in Deventer, afsluiting, inleveren van de badge, uitreiking van een aandenken.


16.30 – 17.30 EXTRA: Na de familiedag is er tegen betaling van € 4,00 p.p. (kinderen t/m 12 jaar € 2,00 p.p.) een mogelijkheid om o.l.v. een gids een rondleiding van een uur door de bunkers te maken. Info en aanmelding tijdens de vaartocht.

PARKEREN FAMILIEDAG 2018 (info gemeente Deventer)
* Parkeerterrein De Worp, Adres: Twelloseweg, Deventer, 190 parkeerplekken, gratis parkeren, of Parkeergarage Brink (v.h. Wilhelminabrug) 5 minuten lopen. Dagtarief € 10,00.
Voetgangers-veerpont over de IJssel, vaartijden: za. 09.00-23.00 uur, Kosten: enkel € 1,00, retour € 1,50 (t/m 3 jr. gratis)   2003-2023, Stichting Familie Wagenvoort

Privacybeleid / Privacy Statement Stichting Familie Wagenvoort (24-05-2018)